Mijnenjager Narcis wacht op groen licht voor oorlogsoperatie

Redactie KW

De Zeebrugse mijnenjager Narcis wacht momenteel op groen licht van de Navo om te opereren in Odyssey Dawn,, de oorlog in Libië. De mijnenjager zou dan schepen kunnen controleren voor de kust van Libië om illegale wapentransporten te onderscheppen. Aan boord van de Narcis zijn zowat 40 bemanningsleden, waarvan de helft West-Vlamingen.

De mijnenjager Primula ligt rustig in het zonnetje aangemeerd in de Zeebrugse marinebasis. Anders is het voor de Narcis, een zusterschip dat momenteel in de Middellandse zee vaart. De Narcis is er voor een oefening maar wacht nu op een opdracht van de Navo in de oorlog tegen de Libische dictator Khadaffi. De mijnenjager zou dan het zeevaartverkeer in kaart moeten brengen door contacten via de boordapparatuur.

Aan boord zijn 38 bemanningsleden, 18 daarvan zijn West-Vlamingen. Ze komen uit Blankenberge en Brugge, maar ook uit Wevelgem en Waregem. De oefening van de Narcis liep normaal in juni af. Maar door de gebeurtenissen in Libië is ze officieel stilgelegd. Het blijft nu wachten op een beslissing van de Navo.

(KB/LD)

Meer in het nieuws van Focus vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier