“Mijn Restaurant ! laat ons geloven dat Claudio weer schoffeerde ” (Column)

Redactie KW

Donderdagavond moest het eerste duo de deuren sluiten in ‘Mijn restaurant !’. Michael Cornette van Krant van West-Vlaanderen stemde af op vtm, hoorde de namen van Ben en Dominique vallen en heeft niet al te lekker… gekeken.

Diest : in een al wat verder verleden hometown van The Scabs. Turnhout : Bruno Versavel ! Sint-Niklaas : Sandrine en euh, Freddy Willockx. Sinds kort hebben deze en twee andere provinciesteden, Kortrijk en Sint-Truiden, nationale bekendheid gekregen, dankzij Mijn restaurant !. Deze ‘restorealityreeks’ – een term die ik godzijdank niet zelf heb bedacht – blijkt wederom de vanzelfsprekend goed gekruide gans met de gouden eieren voor die van Vilvoorde.

Was de uitschakeling van Sint-Niklaas terecht in ‘Mijn Restaurant!’?(online surveys)

Donderdag zou het voor óf Ben en Dominique óf Chris en Wendy “het laatste avondmaal in hun restaurant” worden, aldus de omroepster van dienst. Mensen zonder familienamen en zonder veel vrije tijd de laatste weken, want je moet toch maar aan zoiets willen meedoen, nietwaar. Ik had/heb met beide duo’s nul affiniteit, en dan druk ik mij voor de verandering nog behoedzaam uit.

Als 2 kleuters

Wendy brengt het soort stemgeluid uit dat mij sneller de kast op dan het restaurant in jaagt, Ben en Dominique lopen er dan weer bij alsof ze Woodstock nog in de benen hebben : immer relaxed, als twee kleuters op een niet-omheind speelplein naast een drukke autostrade (wie de aflevering gezien heeft, weet waar ik het over heb), grappen makend (grappen ?) en er steevast een onwaarschijnlijk vettige lach achter gooiend. Honger krijg ik er niet van, het ammehoela daarentegen.

Ik zag donderdag een flard van de sms-campagne die gevoerd werd in Turnhout. In Sint-Niklaas was de – West-Vlaamse – chef dan weer druk in de weer met het verfijnen van zijn gerechten en het uitslaan van een hoop nonsens : “We willen er geen slijtagedinges van maken” en “Zo gaan we een meerwaarde creëren”. In dit programma wordt er elke aflevering wel ergens een meerwaarde gecreëerd, zucht.

Een management consultant

Er was ook een – ik zoek het even op in mijn notities – ‘management consultant’ op de baan; die moest in de vijf restaurants een meerwaarde creëren, vermoed ik zo. Daar kwam een kwak gezwets bij kijken : Ben werd door de man omschreven als een “bemiddelende ondersteuner”, Ann was de “hervormende beslisser”…

Waarmee ik wel aan mijn supersubs ben aangekomen (want natuurlijk hóóp ik dat Kortrijk wint) : Tom en Ann. Hebben het hart op de tong (en zij de tong in de mond van hun maître Rob, zo leek het donderdagavond). Ik ben er trouwens al gaan eten, in hun Bigarreaux in Sint-Truiden. Lekker, zeker, en lang moeten wachten, maar dat hoort erbij, vind ik.

Zitten klagen voor de camera’s dat het toch wat lang duurt

Wie nu in een van de vijf restaurants reserveert, wéét waar hij zich aan kan verwachten. Zitten klagen voor de camera’s dat het toch wat lang duurt : dat is in mijn ogen praat voor de mediageile vaak. Aan vrouwlief en mij kwam de cameraploeg na anderhalf uur en één yummie voorgerecht vragen of we het niet raar vonden, dat we zo lang moesten wachten, maar wij maakten er ons van af met “we zijn in goed gezelschap” (elkaar) en “de wijn is lekker” (was ook zo, die Limburgse Chardonnay) en neen, we hebben het scherm niet gehaald, ongetwijfeld wegens te positief gestemd. Of te lelijk om op te kijken, dat kan ook.

“Een geniepige drinker”

En Claudio, die was donderdagavond weer zijn schofferende zelve, of dat lieten de makers ons toch graag geloven. Verweet een van zijn obers een “geniepige drinker” te zijn. Toen die iets te vrijpostig reageerde op die beschuldiging van zijn chef, kreeg hij er nog een “En nog een felle bek ook !” achteraan. Even later was de hele keukenploeg – behalve Claudio natuurlijk – “al wat vuil en lelijk is”. Aangenaam is anders, maar er zullen ongetwijfeld ook leuke momenten zijn, die ze natuurlijk niet uitzenden, de stouterds !

Na vier reclameblokken bleek het voor Ben en Dominique op te houden. Sint-Niklaas telt weer een “klassezaak” minder. Freddy Willockx heb ik niet meer zien passeren en daar ben ik geeneens rouwig om. Maar dat dit spelletje nog weken en weken zal duren, dat vind ik iets zwaarder op de maag liggen. Less is more, schijnt de goede raad te zijn van ene Peter Goossens in de keuken. En op tv ?

(Michael Cornette)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier