MIG-ongeval in Bellegem inspireert Tom Lanoye voor boekje, oud-burgemeester blikt terug

Redactie KW

Heldere Hemel, zo heet het boekje dat Tom Lanoye vanavond voorstelt in Kortrijk. Lanoye haalde zijn inspiratie voor het werk in Bellegem, waar 23 jaar geleden een Russisch gevechtsvliegtuig neerstortte pal op een woning. De jongste zoon die aan het uitslapen was was op slag dood. Zijn ouders lazen het werk van Lanoye en beklemtonen vooral dat het verhaal niet dat van hen is. Toenmalig burgemeester Antoon Sansen en persfotograaf Patrick Holderbeke waren destijds als één van de eersten ter plaatse

Op 4 juli 1989 gebeurde het onvoorstelbare in Bellegem, net op de grens met Kooigem. Net toen de Koude oorlog op zijn eind liep stortte een Russisch gevechtsvliegtuig neer op een woning waar nu een nieuwe villa staat. Had de Sovjet-Unie zomaar het Westerse luchtruim betreden? Twee Amerikaanse F15 waren het onbemande toestel al een tijd aan het volgen om het eventueel neer te halen boven de noordzee.

“In feite waren wij ook een beetje gerustgesteld want Gorbatsjov was in Parijs,” zegt toenmalig burgemeester Antoon Sansen. “We zeiden er zal toch geen oorlog zijn als hij in Parijs is. Maar we waren ook ongerust want wat was er aanwezig in dat vliegtuig? Raketten? Andere wapens? En wat als dat ontploft?”

Rode ster

De Kortrijkse persfotograaf Patrick Holderbeke maakte als één van de eersten beelden van het neergestorte toestel. “Het was een hallucinant beeld. Het huis was volledig verwoest. Je zag de romp van het vliegtuig met de rode ster op de vleugel. Het was echt een onwezenlijk beeld vooral ook als je ziet dat hier overal weilanden zijn en dat het toestel dan net daar neerstort. Het was gewoon ondenkbaar.”

(JV/KB)

MIG-ongeval in Bellegem inspireert Tom Lanoye voor boekje, oud-burgemeester blikt terug

Bekijk hier de reportage

Een uitgebreide terugblik op dit uitzonderlijk incident zie je vanavond in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier