Michel Vernimme verkoopt unieke collectie kazuifels

Redactie KW

Meer dan 400 kazuifels, waarvan enkele pronkstukken van zo’n 500 jaar oud zijn, dat is de unieke collectie van Michel Vernimme uit Brugge. Maar die collectie is nu te koop, want de eigenaar verhuist naar een nieuwe woning waar geen ruimte meer is voor de kazuifels. En hoewel de verzamelaar hoopt dat de collectie in Brugge blijft, is het niet uigesloten dat alles naar het buitenland verhuist.

Historische pareltjes, dat zijn de kazuifels van Michel Vernimme in Brugge. De stukken geven een overzicht van textielsoorten, handwerk en motieven door de eeuwen heen en de evolutie van de liturgie. Maar de collectie moet weg, want de eigenaar verhuist naar een nieuwe en kleinere woning.

Kazuifelmakers
In de jaren ’20 van vorige eeuw waren er 23 kazuifelmakers in Brugge. Maar de herkomst van de oudste gewaden is niet meer te achterhalen. De stad Brugge heeft wel al interesse getoond, maar houdt voorlopig nog de boot af.

Michel Vernimme verkoopt nog meer verborgen schatten: de originele ontwerpen van kunstenaar Paul Lateur, de zoon van Stijn Streuvels. Paul Lateur illustreerde de werken van zijn vader en andere Vlaamse schrijvers. (SS)



-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier