Mezen veroveren onze streken wegens nootjestekort in Skandinavië

Redactie KW

Koolmezen en pimpelmezen hebben niet gewacht op de startdag vogels voeren om massaal in onze streken op te duiken. Het is opvallend dat er vooral heel veel koolmezen zeer vroeg onze streken bevolken. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is de vroege invasie van mezen te wijten aan het groot tekort aan nootjes en boomzaden in Scandinavië en het Oostblok.

Van daaruit zijn enkele weken geleden massaal veel mezen, vooral koolmezen en later ook pimpelmezen beginnen te trekken naar onze streken. Daardoor zijn er nu reeds abnormaal veel mezen in onze streken te spotten. Voor vogels die voor een succesvolle overwintering afhankelijk zijn van noten en zaden, dreigt een hongerwinter in hun traditionele overwinteringsgebieden, waardoor de vogels massaal zijn gaan trekken. Sinds de tweede week van oktober trekken vooral koolmezen, die zelfs uit Litouwen en verder komen in grote groepen door Belgie en Nederland.

Ook bij ons trouwens zijn er dit jaar veel minder of geen walnoten, beukennootjes en hazelnoten te rapen, dit ziet er dus ook niet goed uit voor onze stand-en trekmezen, en al evenmin voor de eekhoorns in onze bossen.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier