“Mexicaans” bedrijf wil exposanten Classica Kortrijk oplichten

Redactie KW

Exposanten van de biënnale Classica in Kortrijk krijgen dezer dagen misleidende post in de bus waardoor ze enkele duizenden euro’s kwijt kunnen zijn. Kortrijk Expo en Classica wijzen erop dat zij niets met de brieven te maken hebben en vragen de exposanten niet te tekenen. De post komt van een dubieus bedrijf uit Mexico dat gegevens van exposanten op een weinigzeggende site plaatst in ruil voor heel wat geld, zo blijkt uit de kleine lettertjes op het contract.

“Wij willen vooral onze exposanten verwittigen dat ze absoluut niet mogen tekenen. Wij distantiëren ons volledig,” zegt Nadine Coudyser van Kortrijk Xpo. “Wij merken dat een aantal firma’s zoals Expo Guide, Faire Guide en Construct data dergelijke formulieren sturen naar onze exposanten.”

Het is niet de eerste keer dat Kortrijk Xpo met zo’n brieven verveeld zit. “Ik heb weet van exposanten van Tavola, Interpom primeurs, de hengelexpo en nu opnieuw classica, Hairstyle was er ook. Ze doen het voor al onze beurzen. Het is zelfs een wereldwijd fenomeen.”

Kortrijk Xpo zegt aan exposanten die per ongeluk tekenden toch niet te betalen en merkt dat de aanmaningen na een tijdje ophouden. Volgens professor Sagaert, specialist contractrecht, is dit logisch. “Wanneer zij bedrieglijke kunstgrepen heeft uitgehaald om de tegenpartij te misleiden dan is de overeenkomst nietig. Kunnen kleine lettertjes zo’n kunstgreep zijn? Ja, dat zou kunnen.”

De beursorganisator zelf zou het versturen van de brieven snel kunnen stoppen via een korte rechtbankprocedure. De rechtbank beslist dan tot een stakingsvordering. De internationale federatie van beursorganisatoren Ufi waarschuwt op haar site al langer voor de bedrieglijke brieven.”

(kb)

Meer vanavond in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier