Meulebeke dient zelf klacht in tegen sloop woningen

Redactie KW

De huizen staan op gronden die zijn aangeduid als regionaal bedrijventerrein, en zouden dus moeten worden gesloopt. De bewoners gaan daar niet mee akkoord.

De gemeente Meulebeke beschuldigd nu het provinciebestuur, dat het perse een regionaal bedrijventerrein wilde, vlakbij een woonwijk. De bevoegde gedeputeerde, Patrick Van Gheluwe (SP.a) doet dat af als larie. Feit is dat de bewoners in Meulebeke fel gekant zijn tegen de aanleg van het terrein op enkele meters van hun huizen. Ook de mensen die niet worden onteigend.

Nochtans staat de aanleg van van het regionaal bedrijventerrein opgenomen in het gemeentelijk structuurplan van Meulebeke. Maar toch dient de gemeente nu zelf bezwaar in tegen haar eigen plan.

“Wij hebben samen met de WVI gebieden mogen inkleuren, maar wij hebben wel de woningen uitgespaard in eerste instantie. De provincie heeft dat dan weerlegd, en heeft een nieuw plan voorgelegd waar de woningen wel waren ingekleurd. Wij hebben dat goedgekeurd, en daarmee ook het hele GRSP, omdat wij daarmee wilden verdergaan en niet wilden dat heel het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan vertraging opliep”, zegt Dirk Verwilst, schepen van ruimtelijke ordening in Meulebeke.

De gemeente zegt ook dat ze wist dat er een achterpoortje was aan die beslissing, en dat ze dat nu gebruikt: “Wij wisten ook van te voren dat we nog 90 dagen de tijd hadden om daar een negatieve reactie op te geven”, aldus de schepen.

De bevoegde gedeputeerde Patrick Van Gheluwe doet dat af als nonsens. Zijn diensten gaan in deze fase nooit het terrein zo gedetailleerd bepalen, klinkt het. Het zou dus Meulebeke zelf zijn die de woningen in het plan stak, hoewel de gemeente ons toch een plan van de diensten van de provincie kan voorleggen waarbij de woningen moeten wijken. Voor de bewoners maakt het gehakketak weinig uit, voor hen is de optie ‘uit het terrein’ al even erg, klinkt het. Vanavond zitten de bewoners samen om eventuele verdere acties te beramen.

Meer hierover in het WTV-nieuws, vanaf 18u00.

(KB / MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier