Meulebeekse ging op stage in Zuid-Afrikaanse sloppenwijken

Redactie KW

Thalita Delaere trok vorige zomer vijf maanden naar Zuid-Afrika. Als lesgeefster leerde ze er Jonica kennen. Sindsdien financiert ze met haar ouders de ontwikkeling van het tienjarig kind via Born in Africa. Thalita wil beslist nog terug maar nooit met de bedoeling er te blijven.

Thalita Delaere (21) woont aan de Bonestraat. Ze is de dochter van Tonny en Karien Vanseveren, de zus van Eline en de vriendin van Matthias Dendooven. Na de humane wetenschappen aan De Bron trok ze naar Hogeschool Artevelde in Gent waar ze als bachelor Maatschappelijk Werk afstudeerde. Als verlengstuk trok ze voor de organisatie Born in Africa vijf maanden op stage naar Zuid-Afrika en ondertussen begon ze de masteropleiding sociaal werk.

Warm en gastvrij land

“Ik koos voor Zuid-Afrika, een warm en gastvrij land. Na meer dan vijftien uur vliegen kwam ik terecht in het kustgebied in het uiterste zuiden van het land. Ik gaf er les in het Engels. Na korte tijd ook in het Afrikaans, want met een West-Vlaamse tongval leer je dat vlug. De kindjes, tussen 6 en 12 jaar, kwamen uit de sloppenwijken. Ze knuffelden graag want ze zochten genegenheid. Er is leerplicht van 7 tot 15 jaar. Hoewel, als een kind geen zin heeft, loopt het gewoon even naar buiten. Wie er niet luistert, krijgt ook vaak slaag, zelfs met een stok. Willekeur is schering en inslag; ze missen structuur. In België behandelen ze problemen die er niet zijn. Ginds zijn er grote problemen, maar niemand schenkt aandacht”, verteltThalita.

“Vijf maanden Zuid-Afrika had duidelijke impact op me. Wat moet je een kind antwoorden dat je komt zeggen dat zijn papa vermoord is? Of hoe troost je een kind dat zijn overleden mama gewoon op straat ziet liggen? Als sociaal werker wil ik nog zeker terugkeren, want ginds is bergen werk te verzetten. Nooit kan het echter de bedoeling zijn er te blijven. Hier beseft een mens niet meer hoe goed het leven is: Vlaanderen is een paradijsje.”

(dede)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier