MER-studie maakt brandhout van locatie Loppem

Redactie KW

Het Milieu effecten Rapport over de afbakening van het grootstedelijk gebied Brugge, waarin ook een mogelijke locatie wordt opgenomen voor een nieuw voetbalstadion, is vernietigend voor de locatie Loppem. De MER-studie werd al goedgekeurd op 23 oktober, onze redactie kon de besluiten vandaag inkijken. De MER-studie schuift twee locaties langs de Blankenbergsesteenweg, ten noorden van Brugge, naar voor als beste plek voor een nieuw stadion, met parking en winkelcentrum.

De Spie, en de site Blankenbergsesteenweg West zijn vanuit milieu-standpunt de beste locaties om een nieuw voetbalstadion te bouwen. Dat staat in de goedgekeurde MER-studie, over de afbakening van het grootstedelijk gebied Brugge.

“De milie-effecten ter hoogte van de Spie en de Blankenbergsesteenweg West blijven door de aanwezigheid van infrastructuur beperkt. … Een belangrijke randvoorwaarde is de ontsluiting van de site, die moeten worden afgestemd met geplande ontwikkelingen ter hoogte van het gebied, zoals de realisatie van de AX.”

Ook voor een winkelcomplex ziet de MER-studie ziet hier geen probleem. Er moet minder ruimte worden vrijgemaakt, omdat nabijgelegen winkelcentra al een groot aanbod parkeerplaatsen hebben.

“Ten aanzien van het flankerend programma kan er synergie worden gevonden met bedrijvigheid/kantoren, bvb inzake parkeerterreinen. … Voor deze sites geldt ook dat hier de ruimte aanwezig is, om tot een volwaardige voetbalsite te komen (met jeugd- en oefenvelden, ook voor 2 clubs).”

Zo lovend als de MER-studie is voor de twee noordelijke locaties, zo vernietigend is het milieurapport voor de favoriete plek van Club Brugge zelf, Loppem. En ook de Chartreuse is vanuit milieustandpunt geen optie, klinkt het.

” Samengevat kan worden gesteld dat de locatie Oostkampse Baan significant negatieve effecten inhoudt. …net als bij Chartreuse…. Verder onderzoek moet uitwijzen of de realisatie van een voetbalstadion binnen deze randvoorwaarden dan ook haalbaar en zinvol is”.

De MER-studie onderzocht telkens de milieu- en mobiliteitseffecten van een nieuw stadion voor 40.000 toeschouwers, en de bijkomende effecten van een winkelcomplex. Zo’n complex in Loppem is volgens de MER ook helemaal niet haalbaar.

“… zelfs indien men zou uitgaan van een reductie tot 31.000 m² (winkelruimte), is deze ruimtelijke footprint niet inpasbaar op de site Oostkampse Baan-Loppem, ondanks de weliswaar geringe mobiliteitseffecten.”

De voorbije weken wachtte de Vlaamse regering op de resultaten van deze MER-studie. Het ziet er naar uit dat de discussie van vooraf aan kan beginnen. Want nu moet de Vlaamse regering beslissen wat het zwaarst doorweegt: het milieu, of de centen.

Het nieuwe stadion in Loppem wordt voor Club door een projectontwikkelaar betaald. Voor alle andere locaties moeten de overheden en Club Brugge geld zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier