MER-rapport verkiest uitbreiding Jan Breydel-stadion

Redactie KW

De Vlaamse Regering heeft de beslissing over de locatie van een nieuw Clubstadion eens te meer uitgesteld. De reden ? Het MER-rapport is nog niet ‘conform’ verklaard door het kabinet van Vlaams urbanisatieminister Dirk Van Mechelen. Wij slaagden erin dat milieueffectenrapport in te kijken. De conclusies zijn hallucinant.

In feite heeft het studiebureau Grontmij al midden mei het MER-rapport ingediend bij de Vlaamse Regering, die nu al vijf maanden talmt om de knoop door te hakken. In dat rapport werden de milieu-effecten van vijf mogelijke sites onderzocht : Jan Beydelstadion, de Spie tussen de twee spoorlijnen, de Blankenbergse Steenweg West, de Charteuseweg en Loppem.

In het MER-rapport staat dat de uitbreiding van het Jan Breydelstadion op basis van milieu-impact en duurzaam ruimtegebruik de beste keuze is. Nochtans werd die piste geschrapt door de Task Force – het adviesorgaan dat de voorbije zomermaanden geregeld op het kabinet Van Mechelen vergaderde.

Het rapport stelt onomwonden dat voetbalwedstrijden met 40.000 toeschouwers op elk van de onderzochte locaties tot verkeersinfarcten zullen leiden. Vanuit dat opzicht verdienen locaties nabij de spoorweg de voorkeur of is de realisatie van een ‘evenementenstation’ aangewezen.

De studie stipt aan dat de herinrichting van de expresweg N31 de hinder bij voetbalwedstrijden voor de bewoners van Sint-Andries niet zal wegwerken. Een herlokalisatie van het voetbalstadion lijkt op het eerste zicht gefundeerd. Maar ze brengt enkel een verschuiving van de milieu-impact mee. Als de oefenvelden en Cercle Brugge op Olympia blijven, creëert een nieuw stadion voor Club enkel bijkomend ruimtebeslag. Bijgevolg stelt het rapport dat een uitbreiding van het bestaande Jan Breydelstadion getuigt van duurzaam ruimtegebruik : de impact op de fauna en flora en het landschap blijft minimaal.

Club Brugge wacht af

General manager Filips D’Hondt van Club Brugge stelt zich afwachtend op: „We rekenen op een duidelijke beslissing volgende maand en zien die vol vertrouwen tegemoet, aangezien Club een sluitend en volledig onderbouwd dossier heeft ingediend. Wij zijn verbaasd dat sommigen al inzage hebben in het door de Vlaamse Regering bestelde plan-MER en menen de conclusies er van te kennen. Dit terwijl de finale versie van het plan pas wordt verwacht tegen eind september na verwerking van alle opmerkingen. Eerdere door onafhankelijke bureaus uitgevoerde MER-onderzoeken komen trouwens tot totaal andere conclusies dan wat nu door derden wordt verkondigd.”

Volgens Vlaams parlementslid Jef Tavernier (Groen!) wijst het getalm van de Vlaamse Regering op een ding : „Er is stront aan de knikker. Het feit dat het kabinet van Dirk Van Mechelen het plan MER niet ‘conform’ verklaart betekent dat de conclusies van het rapport anders zijn dan verwacht werd. Wist je dat er nu een nieuwe locatie circuleert ? Een Clubstadion op een industrieterrein in Jabbeke, vlakbij de E40″, zegt het groene oppositielid. (Stefan Van Kerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Brugsch Handelsblad) van 19 september 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier