Mensensmokkelaar probeert politie van de baan te rijden op E40 in Veurne

Redactie KW

De strijd tegen de mensensmokkel neemt een nieuwe en vooral gewelddadiger wending. Bij een achtervolging vorige nacht op de E40 richting Frankrijk ramde een mensensmokkelaar een politiewagen ter hoogte van Veurne.

De flank van de auto van de federale autowegenpolitie werd helemaal beschadigd toen een mensensmokkelaar met een bestelwagen op het voertuig inreed. Het begon allemaal rond 1 u vorige nacht op de snelwegparking in Jabbeke. De politiemannen onderschepten een bestelwagen met vluchtelingen. Die stoven in alle richtingen uiteen, maar de smokkelaar ging er met de bestelwagen vandoor. De politie zette de achtervolging in op de E40 richting Frankrijk. Christophe Decramer: “Op een gegeven ogenblik heeft onze ploeg het voertuig kunnen inhalen, is het naast het voertuig gaan rijden, en hebben we de chauffeur aangemaand om te stoppen. Daarop heeft het voertuig onze dienstwagen in de rechter flank geramd aan een hoge snelheid.”

Door de stuurvaardigheid van de agent ging de auto niet over de kop of door de middenberm. Maar daarmee komt de mensensmokkel in een nieuwe fase, waarbij de mensensmokkelaars naar geweld grijpen om de politie af te schudden. “De laatste maanden stellen we vast dat de mensensmokkelaars driester te werk gaan, het geweld niet schuwen, ook wapens gebruiken, stroomstootwapens, messen, knuppels enzovoort.”

De politie achtervolgde de mensensmokkelaar tot in Frankrijk. Toen die uitstapte en in een bos te voet wegvluchtte moesten de Belgische agenten wachten op hun Franse collega’s. De mensensmokkelaar kon zo ontkomen.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier