Mensenrechtenliga wil geen pesterijen op vluchtelingen meer

Redactie KW

Sommige Oostendse politiemannen maken misbruik van hun macht tijdens de politieacties tegen transitvluchtelingen in Oostende. Ze urineren op voedsel van vluchtelingen en verscheuren de koran. Dat is de conclusie van de liga voor de rechten van de mens. Oostende mag dergelijke politiepesterijen niet door de vingers zien. Toen er na de start van de campagne tegen transitvluchtelingen klachten binnenliepen, vroeg de Liga of ze op bezoek kon komen in Oostende.

Sinds september zijn er intensievere controles en arrestaties van transitvluchtelingen die per schip van Oostende naar Engeland willen. De liga voor Mensenrechten heeft de zaak nu onderzocht. Ze gooit niet met stenen naar het Oostendse politiekorps of de leiding ervan, want overtredingen zijn niet vastgesteld.

De liga beklemtoont dat ze met vluchtelingen heeft gepraat, maar ook met de politie en met hulpverleners van het CAW. Ze zijn trouwens goed ontvangen en konden alles onderzoeken. De Liga beschikt over getuigenissen dat het er tijdens de acties soms hard aan toe gaat. Individuele politiepesterijen noemen ze dat, en die moeten eruit.

De liga voor mensenrechten moet na het bezoek aan Oostende ook concluderen dat het precieze doel van de Oostendse acties onduidelijk blijft. Volgens de Liga lijdt de Oostendse aanpak alleen tot een verplaatsing van het probleem. Alles is het gevolg van wat de Liga een non-beleid op nationaal niveau noemt.

(SK)

Mensenrechtenliga wil geen pesterijen op vluchtelingen meer

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier