Mensen zonder papieren: “Dweilen met de kraan open”

Redactie KW

De stad Oostende en de politiediensten blijven kampen met heel wat extra werk door de toevloed van mensen zonder papieren die naar Engeland willen. De jongste dagen werden tientallen mensen opgepakt, maar volgens de stad Oostende is het dweilen met de kraan open. Ondertussen wapenen huiseigenaars en het stadsbestuur zich tegen krakers die op zoek zijn naar een slaapplaats. Steeds meer leegstaande panden worden dichtgetimmerd of met bakstenen afgesloten.

Vorig jaar hebben scheepvaartpolitie en lokale politie in Oostende meer dan 900 illegalen opgepakt. Dit jaar zullen de cijfers niet beter zijn. Woensdag werden aan het Mediacenter in Oostende nog eens 13 illegalen opgepakt die zich hadden verstopt in een container. Ze wilden naar Engeland. De politie moet ze dan een bevelschrift geven om het grondgebied te verlaten.

Er zijn in Oostende gevallen bekend van vluchtelingen die tot 40 keer op rij zijn opgepakt. Sommige hebben zelfs pakken uitwijzingsbevelen op zak. Oostende luidt nu opnieuw de alarmbel en hoopt dat de hogere overheid bijtreedt. De politie benadrukt wel dat de lokale bevolking bijna nooit in confrontatie komt met de illegalen. Er zijn nagenoeg geen conflicten van geweld bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier