Mensen met beperking moeten sneller naar kust kunnen sporen

Redactie KW

Mensen met een beperking moeten sneller met de trein naar de kust kunnen sporen. West-Vlaams gedeputeerde Dirk De fauw (CD&V) zal daarover gesprekken aangaan met de NMBS. Het kan volgens hem niet dat mensen in een rolwagen 24 uur moeten wachten voor ze hulp kunnen krijgen in een station. De fauw maakte zijn plan woensdag bekend bij de lancering van de vierde campagne “Zon, zee … zorgeloos” op het strand van Zeebrugge.

In Zeebrugge staan tijdens de maanden juli en augustus twee jobstudenten ter beschikking van mensen met een beperking die een dag komen baden aan zee. Het strand is er toegankelijk gemaakt en er is een douche en toilet voorzien voor mensen met een handicap. Een speciale rolwagen kan tot in de branding rijden.

“Het gaat niet op dat wij investeren in een toegankelijker strand, terwijl de mensen die we willen helpen, bij mooi weer thuis moeten blijven, omdat de NMBS ze de eerste 24 uur niet kan helpen”, zegt De fauw. “Een rolstoelgebruiker uit het binnenland die op een zonnige dag naar de zee wil, riskeert er pas te kunnen komen als het alweer bewolkt is. We moeten daarvoor een oplossing vinden.”

Naast Zeebrugge zijn ook in Middelkerke, De Haan, Nieuwpoort en Oostende initiatieven genomen om mensen met een handicap op het strand te helpen. De provincie West-Vlaanderen is de stuwende kracht. Een deel van de middelen is afkomstig van het Kustactieplan van de Vlaamse overheid. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier