Menselijke ketting tegen sloop surfclub in Knokke-Heist

Redactie KW

Honderden mensen hebben een menselijke ketting gevormd op de site van Surfers Paradise in Knokke-Heist. Met de ketting, symbool van de hoop, wilden de actievoerders een signaal geven om het strandpaviljoen van de sloop te redden. De actie kwam er na een uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen. Die oordeelde onlangs dat de strandclub een illegale constructie is, die moet gesloopt worden.

De actie kwam er na een oproep via facebook om een ketting van de hoop te vormen. De rechtbank besliste dat de natuur op de surfsite over twee jaar in de oorspronkelijke staat moet hersteld zijn. Dat betekent dat het clubhuis moet gesloopt worden.

Toen Surfers Paradise in de jaren tachtig werd gebouwd, waren er voor deze natuurzone nog geen ruimtelijke ordeningsplannen van kracht. En daar wringt het schoentje. Intussen zijn de nodige procedures opgestart voor een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat Surfers Paradise moet legaliseren.

Straatje zonder einde

“Ik heb al een aantal keren gedacht: ‘ik ben in orde’,” zegt uitbater Frank Vanleenhove. “Eerst gaf de rechter in Brugge ons gelijk en ook van het Hof van Beroep in Gent en dan kwam cassatie , een straatje zonder einde. De gemeente heeft dan een studie laten uitvoeren waar uit bleek dat we hier niemand hinderen. Op basis daarvan hebben de verschillende partijen in dit dossier ingezien dat we hier thuishoren. Tijdens het laatste overleg had niemand nog bezwaar.”

Het dossier rond de regularisatie van Surfers Paradise sleept al 25 jaar aan.

(BV/JV)

Menselijke ketting tegen sloop surfclub in Knokke-Heist

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier