Mens en natuur bouwen een jaar lang kunstwerken aan de laagwaterlij

Redactie KW

Vier seizoenen lang zal de kunstliefhebber aan het strand van Koksijde kunnen genieten van een heel originele en tegelijk bizarre vorm van conceptuele kunst : kunstobjecten in combinatie met de invloed van de getijdenwerking. Driedimensionale werken, aangebracht op palen op het laagwaterstand, ondergaan dan maandenlang een artistieke gedaanteverwisseling door het op en afgaan van het getij. Getij-dingen is het geesteskind van Ingrid Sinnaeve.

„Ik ben al altijd gefascineerd geweest door het getij”, vertelt Ingrid Sinnaeve. „De zee komt en gaat en komt weer en trekt weer terug, ze laat na het getij een effen strand na, een soort propere lei. Wij mensen betrappelen en graven putten en bouwen forten en kastelen. Met één beweging van de golven wordt alles weggeveegd. Maar ook zonder het te zien of te merken gebeurt er heel wat. In dit eeuwige heen en weer van eb en vloed zag ik een creatieve uitnodiging voor onze lokale kunstenaars”

?Confrontatie

Kan met het getij een vorm van kunst bereikt worden ? „Ik zag ons al experimenteren en een confrontatie aangaan met de natuur, door kunstwerken te creëren in het teken van de zee en het getij”, aldus Ingrid Sinnaeve.
„Met dat idee stapte ik naar de gemeentelijke cultuurdienst, die meteen gewonnen was voor dit merkwaardige project. Ook met de Maritieme Dienst afdeling Kust werd een akkoord bereikt om de meetpalen die op het strand staan te gebruiken.”

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 23 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier