Menen bespaart fors om financiën in evenwicht te houden

Redactie KW

Ook in Menen moet er de komende jaren fors worden bespaard om de stadsfinanciën in evenwicht te houden.

Het verhogen van de nu al hoge belastingen is voor het nieuwe bestuur geen optie. Wel gaan de uitgaven dit jaar al met ruim één tiende omlaag. Het cultureel centrum De Steiger, het Centrum Algemeen Welzijnswerk Stimulans en het OCMW krijgen minder werkingsmiddelen. De geplande investeringen komen er wel maar dan in een afgeslankte versie.

De crisis dwingt gemeenten om te besparen en dat is in Menen niet anders. De begroting moet wettelijk in evenwicht zijn en dus maakt elk nieuw gemeentebestuur de rekening. Menen heeft z’n huiswerk klaar. Laurent Coppens, Schepen financiën Menen: “Bij een eerste analyse hebben we vastgesteld dat we 1000 euro inkomsten hebben en 1500 euro uitgaven. En we hebben geen spaarcenten meer. Dan weten we hoe laat het is.”

In toom houden

Martine Fournier, Burgemeester Menen: “We hebben 4,8 miljoen Euro moeten zoeken. Dat is bijna 12% op het budget. Dat is gelukt voor 2013. Vanaf 2014 en de komende jaren zullen we nog structurele maatregelen moeten zoeken om het budget in toom te houden.”

De werkingskosten dalen nu al met een tiende. Dat is zo voor onder meer het Cultureel Centrum, het CAW en het OCMW waar de dienstverlening wel gegarandeerd blijft. De geplande investeringen komen niet in het gedrang maar ook hier blijft de kostenbeheersing de opdracht.

Ook in veel andere gemeenten is het besturen met de knip op de portemonnee. Zo krijgen jubilarissen in Izegem geen bloemen meer, In Kortrijk slankt het personeel af en krijgt Damme een dunnere informatiegids.

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier