Memorial Van Damme pakt uit met wereldprimeur op voorstel van professor Dirk Huylebrouck

Redactie KW

De organisatoren van de Memorial Van Damme pakken op de editie van dit jaar uit met een wereldprimeur: naast een ‘gewone’ 400 meter-wedstrijd, laten ze die 400 meter ook in wijzerzin lopen. De idee komt van de Oostendse professor Dirk Huylebrouck.

Professor Dirk Huylebrouck is gefascineerd door wiskunde. Als sportliefhebber intrigeert het hem ook al jaren lang waarom atleten, pistewielrenners, schaatsers,… altijd in tegenwijzerzin rondjes draaien. “Het zou dateren uit de oudheid, toen de atleten de keizer moesten groeten met hun rechterhand of arm. Een andere uitleg is dat de meeste mensen rechtshandig of rechtsvoetig zijn, en dus best starten met rechts. Linksvoetigen zijn volgens mij dus benadeeld”, aldus Dirk, die de problematiek ook aankaartte op een voordracht bij de verantwoordelijke van de Memorial Van Damme.

“Tot mijn grote verbazing wilden ze mijn theorie uittesten. Op 16 september zal er naast de normale 400 meter ook een alternatieve 400 meter, in omgekeerde richting dus, gelopen worden. Het is een wereldprimeur, die gelopen zal worden door de ploegmaten van de broers Borlée op de 4×400 meter, waaronder mijn oud-leerling Niels Duerinck. Niels is een linksvoetige en ik maak me dus sterk dat hij zijn beste tijd op de 400 meter die avond zal evenaren of verbeteren.”

(FRO/SRA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier