Memorial Museum Passchendaele krijgt bijzondere grafsteen Ierse soldaat

Redactie KW

In Zonnebeke heeft het Memorial Museum Passchendaele een bijzondere schenking gekregen. Een herdenkingssteen voor een jonge, Ierse soldaat die in 1917 sneuvelde bij de Slag van Passendale. De steen werd bij toeval ontdekt in een rivier in Noord-Ierland door een journaliste van de BBC, die daarover een reportage maakt. De steen werd door de familie naar Zonnebeke gebracht.

Tweehonderd kilo weegt de herdenkingssteen. Wellicht werd hij gemaakt in opdracht van de vader, die het verlies van zijn zoon moeilijk kon verwerken. “Het was eigenlijk mijn man die de steen heeft ontdekt,” zegt de BBC-journaliste. “Hij is een visser en zag de steen met de letters in de rivier. Hij was verbaasd en zag dat het een steen was voor een soldaat Robert Kelly Pollin die sneuvelde tijdens WOI.”

De journaliste ging op zoek en vond de familie van Robert Kelly Pollin. De jongen was amper 20 jaar toen hij in 1917 stierf aan het front in Passendale. “Robert stierf op de eerste dag van de Slag bij Passendale. Hij trok op naar de Westhoek-heuvel en zoals andere officieren op die dag heeft hij het niet gehaald. De Duiters waren daar en het kwam tot een gevecht in de modder. Hij werd wellicht neergeschoten die eerste dag. Hij heeft dus niet zo veel actie meegemaakt hier in België.”

Van Robert is hier in de streek geen graf bekend. Zijn naam staat wel bij de duizenden vermisten op de Menenpoort in Ieper.

De bijzondere steen krijgt een plaats in de nieuwe vleugel van het museum. “Daar komt er een speciaal onderdeel dat gewijd is aan de Ierse campagne in Wereld Oorlog I,” zegt schepen Franky Bryon van Zonnebeke. “En daar zal het persoonlijk verhaal verteld worden. En de steen is het symbool van dat verhaal van die soldaat.”

De uitbreiding van het museum moet klaar zijn tegen april 2012, op tijd voor de grote herdenking van 100 jaar Wereldoorlog Eén.

(abo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier