Memorial Museum Passchendaele 1917 krijgt regionale museumerkenning

Redactie KW

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke heeft zijn erkenning gekregen als regionaal museum. Dit heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister Bert Anciaux. Vóór de zomer al wist het museum dat het een erkenning zou krijgen, maar nu ligt ook vast op welk niveau. In de regio is enkel het Ieperse In Flanders Fields Museum erkend als nationaal museum.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 telde in 2007 bijna 59.000 bezoekers en hoopt dit jaar opnieuw dicht bij hetzelfde aantal te komen. Het museum beheert ook het Bezoekerscentrum Tyne Cot Cemetery dat vorig jaar met 265.000 bezoekers de meest bezochte oorlogssite in de Westhoek was.

Bij het grote publiek is het museum misschien wel het meest bekend van de vele herdenkingsevenementen, waaronder een bezoek van de Britse Queen in 2007. In 2008 kon vooral de tentoonstelling ‘Brave Little Belgium’, over de Belgische deelname aan het laatste oorlogsjaar 1918, op heel wat belangstelling rekenen. Eerder dit jaar kreeg het museum de Vlaamse Museumpublieksprijs en werd voor alle jongeren onder de 26 ook eenzijdig het 1 euro-tarief ingevoerd. En twee weken terug bracht het museum nog de allereerste frontkaart uit met alle oorlogsrelicten tussen Nieuwpoort en Ploegsteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier