Melkveehouders voeren actie tegen lage melkprijzen

Redactie KW

Melkveehouders uit heel Europa betogen morgen in Brussel voor het Europees Parlement. In 2015 schaft Europa de melkquota af en de boeren vrezen voor een gigantisch overschot en een verdere daling van de prijs. Nu al kunnen de melkveehouders amper rondkomen. West-Vlaanderen telt 1.500 melkveebedrijven. Wij gingen eens langs bij een boer in Gistel.

De koeien staan vredig te grazen in de wei. Maar voor de boer zijn het stresserende tijden. De melkprijs is veel te laag om rond te komen. Eddy Passchyn: “Het probleem is dat de melkprijs gezakt is naar 26 cent per liter, wat niet rendabel en niet haalbaar is. Voor jonge mensen die zwaar geïnvesteerd hebben in de melkveehouderij is dat op termijn niet haalbaar. Hoeveel hou je dan over per liter ? Niks.”

Quota

Dat heeft alles te maken met de hoge kosten. Brandstof, voederprijzen, meststoffen en energie worden alsmaar duurder. En Eddy Passchyn vreest dat het straks nog moeilijker wordt. Eind maart 2015 schaft Europa de melkquota af. Om die overgang zachtjes te laten verlopen mogen boeren nu al wat meer melk produceren. Met alle gevolgen vandien. Die kleine verhoging heeft tot gevolg dat de prijs drastisch naar beneden gaat en dat de plas groter wordt. “Wat zal er gebeuren als de quota afgeschaft worden? Als iedereen mag melken wat hij wil, dan weet ik niet wat we voor onze melk gaan krijgen.”

Daarom voert de Flemish Milk Board morgen actie in Brussel. Die verenigt telt amper 100 Vlaamse melkveehouders terwijl er in Vlaanderen alles samen 6.000 melkveehouders zijn. Toch staan ze op Europees niveau sterk. En ook het Algemeen Boerensyndicaat voert mee actie. Samen ijveren ze voor een Europees systeem dat het mogelijk maakt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Ze willen ook dat melkveehouders, om overproductie te voorkomen, kunnen beslissen om geen melk te produceren en daar een vergoeding voor krijgen.

Melkveehouders voeren actie tegen lage melkprijzen

Bekijk hier de reportage

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier