Melkveehouders Délimel krijgen meer geld voor hun waar

Redactie KW

De melkveehouders van de groep Délimel zijn alvast niet gaan staken. Toen de melkprijzen drie jaar geleden ook al heel erg laag waren, hebben enkele melkveehouders uit West- en Oost-Vlaanderen het heft in eigen handen genomen. Ze halen de melk zelf op, verwerken hem en brengen hun producten op de markt onder de naam Délimel. Ze krijgen op vandaag 29 eurocent per liter en dat is veel meer dan bij Milcobel in Langemark.

Thierry Cool uit Waregem is één van de initiatiefnemers van Délimel. De melkveehouder uit Waregem is blij dat hij de stap zette en niet meer afhankelijk is van grote spelers zoals Milcobel. Bij de coöperatieve Délimel zijn ondertussen 20 melkveehouders aangesloten. Ze produceren, verwerken en zetten hun producten zelf op de markt. “De marktsituatie is niet te onderschatten, maar we proberen dat in de hand te houden. We hebben een moeilijke periode gekend maar nu zitten we in een periode dat we kunnen onderhandelen door de bekendheid van Délimel”, zegt Thierry Cool.

Andere zuivelproducten

En zo slagen ze er in om op vandaag 29 eurocent per liter te krijgen. Bij Micobel is de basisprijs op vandaag 24 eurocent.

Ondertussen is heeft Délimel zijn gamma ook uitgebreid. In het begin was er alleen halfvolle melk, nu ook karnemelk, yoghurt en kaas. Ze hebben ook een contract op zak om melk te leveren aan kaashandel Triporteur uit Wervik die binnenkort een nieuwe kaas op de markt brengt.

(N.D.)

Melkveehouders Délimel krijgen meer geld voor hun waar

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier