Melkboeren boos over lage melkprijs

Redactie KW

Melkboeren uit heel West-Vlaanderen hebben vandaag betoogd tegen de lage melkprijs. Ze voerden onder meer actie in Brugge en Ieper, maar het zwaartepunt voor onze provincie lag in Langemark, bij de coöperatieve Milcobel. Daar werd de toegang tot het bedrijf geblokkeerd Volgens de sector dreigen heel wat melkveehouders failliet te gaan.

20 euro, dat is wat de boer momenteel krijgt voor 100 liter melk. Anderhalf jaar geleden was dat nog het dubbele. Dit is niet meer leefbaar, zeggen de actievoerders, want de kosten zijn de jongste jaren fors gestegen.

De boeren blokkeren de toegang tot de Milcobelvestigingen in Langemark maar ook in Moorslede. Ze eisen een meer rechtvaardige prijs aan de voorzitter van de raad van bestuur

Maar Milcobel kan geen betere prijs geven, zegt de voorzitter. 1 euro per 100 liter opslaan, betekent een meerkost van 10 miljoen euro, en dat gaat de coöperatieve in het rood.

Eis dan een hogere prijs van jullie klanten, de grootdistributeurs, zeggen de actievoerders. Kan ook niet, zegt Milcobel. Dan lopen ze gewoon naar de concurrentie.

Het zijn dus ook niet de zuivelbedrijven die met de winst gaan lopen, maar wel de grootdistributie. Allicht zal de volgende actie aan de poorten van de grote warenhuisketens gevoerd worden. Want acties zullen er nog komen. Bij veel boeren staat het water aan de lippen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier