Melexis verlaagt omzet- en winstprognose voor 2009

Redactie KW

De top van Melexis, gespecialiseerd in chips voor de auto- en andere sectoren, heeft zich donderdag in Leuven bij de voorstelling van de jaarresultaten van 2008 opvallend optimistisch uitgelaten over het verwachte economisch herstel de komende maanden in de sector waarin het bedrijf actief is. Hierbij werd zowel verwezen naar het feit dat bepaalde klanten recent hun bestellingen opdreven als naar externe signalen in die zin.

In 2008 werd een omzet geboekt van 185,5 miljoen euro (-9 procent), een operationeel resultaat van 29,6 miljoen euro en netto-winst van 22,5 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2008 kwam Melexis echter in het rood terecht met een omzet van 33,7 miljoen euro (-35 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2007), een operationeel resultaat dat nog net positief was (0,1 miljoen euro) en een netto-verlies van 3 miljoen euro (11,6 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2007).

Melexis verwacht voor het eerste kwartaal van 2009 een verdere daling van de omzet met 20 tot 35 procent wat ook tot een verlieslatend operationeel resultaat zal leiden. Vanaf het tweede kwartaal wordt evenwel beterschap verwacht. Voor heel 2009 wordt een omzet van minimum 155 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld en een operationeel resultaat van minimum 22 miljoen euro. Ook in 2009 zal een dividend worden betaald. Voor 2008 werd hetzelfde dividend (0,60 euro) als het jaar voordien uitbetaald.

Het resultaat van het vierde kwartaal van 2008 werd overigens negatief beïnvloed door de afboeking van rommelkredieten (CDO’s) voor 4 miljoen euro waarin Melexis in 2006 bij KBC had belegd voor een totaal bedrag van 15 miljoen euro. “Toen werden die beleggingen verkeerdelijk voorgesteld als een zeer betrouwbaar product om cash geld te laten renderen”, aldus CEO Rudi De Winter. Melexis heeft momenteel geen plannen om deze verliezen te verhalen op KBC, maar sluit dit voor de toekomst ook niet uit.

Het optimisme van Melexis heeft ook te maken met de vaststelling dat de daling van bestellingen de afgelopen periode veel sterker was dan de daling van de vraag naar wagens en dus voor een deel het gevolg was van een industriële paniekreactie die inmiddels haar dieptepunt bereikt heeft.

Het bedrijf is er bovendien van overtuigd dat haar producten zich situeren in de juiste, toekomstgerichte segmenten. De Winter verwees hierbij naar het feit dat diverse Melexis-producten bijdragen bij tot vermindering van
de CO2-uitstoot in de wagen.

Enkele weken terug raakte bekend dat het bedrijf wereldwijd 10 procent van haar personeel schrapt, alles bij mekaar een zeventigtal werknemers.

Deze operatie is inmiddels reeds achter de rug en zal in 2008 een kostenvermindering van 4 miljoen euro opleveren. Een nieuwe herstructurering wordt niet gepland. In 2009 wordt bijkomend 4 miljoen euro bespaard door eenmalige maatregelen zoals de werktijdvermindering in Duitsland, externe diensten en dergelijke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier