Meldpunt senioren in nood van start in Oostende

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Het Sociaal Huis start een meldpunt voor senioren in nood. Iedereen kan er telefonisch, via e-mail of per brief melding maken van senioren die in een onveilige, onhygiënische of vereenzaamde situatie leven of mishandeld worden.

“De oprichting van een meldpunt senioren in nood past in ons lokaal sociaal beleidsplan 2008-2014”, zegt voorzitter van het Sociaal Huis Franky De Block. “Iedereen die probleemgevallen kent, kan ze er melden, maar we verwachten in het bijzonder van professionelen dat ze dat gaan doen: huisarts, wijkagent, syndicus, thuiszorgdiensten…”

“Er kan melding gemaakt worden van drie soorten probleemsituaties: vervuiling of onveiligheid van de woning, vereenzaming – wat dikwijls leidt tot een gebrek aan hygiëne of ondervoeding, en ouderenmishandeling”, vervolgt De Block. “We stellen twee mensen vrij om aan die meldingen het passende gevolg te geven. Maar dat zal altijd eerst gebeuren via de thuiszorgdiensten van de mutualiteit waar de senior in kwestie bij is aangesloten.”

Het Sociaal Huis voorziet 12.000 euro om zelf aan de eerste noden te verhelpen. Zo is geld voorzien om in maximum 50 gevallen een opstartperiode van vijf beurten voor gezinszorg en/of poetshulp te betalen en in maximum 15 gevallen een grondige schoonmaak door een professionele firma. De twee personeelsleden kosten samen 90.000 euro per jaar, zodat je van een investering van ruim 100.000 euro per jaar mag spreken.

“In het najaar plannen we een eerste evaluatie. We rekenen toch op minstens 50 meldingen per jaar”, besluit De Block. Het meldpunt is bereikbaar op 059 55 56 10, via meldpuntsin@sho.be of www.sho.be of in het Sociaal Huis, Edith Cavellstraat 15 in Oostende.

Meldpunt senioren in nood van start in Oostende

Bekijk hier de reportage

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht). En vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier