Meisje met syndroom van Down uit Ichtegem mag niet meer op favoriete attractie in Plopsaland

© Flickr / Gnislew
Redactie KW

Een gezin uit Ichtegem is niet te spreken over het ingevoerde gehandicaptenbeleid in Plopsaland De Panne. Dochter Miroyka (14) mocht vorige vrijdag niet meer op De Boomstammetjes omdat ze het syndroom van Down heeft. Plopsaland verdedigt het nieuwe reglement.

“We komen al jaren naar Plopsaland, en De Boomstammetjes is de favoriete attractie van Miroyka. Hoe moeten we nu uitleggen dat ze er plots niet meer op mag? Mijn hart breekt als onze dochter vraagt of ze gestraft is”, zegt mama Simonne Petyt. Naast De Boomstammetjes zijn ook de SpringFlyer, de Wienerwalz en de Mega Mindy Jetski niet meer toegankelijk voor personen met een mentale handicap. Voor mensen met een fysieke handicap gaat het om 19 attracties.

Plopsaland : “Op basis van risicoanalyse”

Bij Plopsaland hebben ze begrip voor het standpunt van de ouders, maar houden ze wel vast aan het nieuwe reglement. ,”We hebben samen met een keuringsorganisatie uit Duitsland een lijst opgesteld op basis van een risicoanalyse. De lijst somt attracties op die aanleiding geven tot mogelijke gevaren, en is gebaseerd op vergelijkingen met parken in de hele wereld”, zegt parkmanager Wim Wauters. ,,Dat ‘De Boomstammetjes’ op de lijst staan komt omdat het om een continue attractie gaat waar geen beugels of riemen in zitten. Er is een risico dat men zou rechtstaan of eruit klimmen, en dat kunnen we niet toelaten. Onze zwaarste rollercoaster bijvoorbeeld, de Anubis The Ride, is bijvoorbeeld wel toegankelijk voor personen met een mentale handicap, juist omdat iedereen de ganse rit vastzit”, aldus nog Wim Wauters.

Op de website van Plopsaland is overigens een document te vinden dat het standpunt duidt. “Voor sommige attracties zijn een volledig besef van tijd en ruimte noodzakelijk om de veiligheid tijdens de rit te kunnen garanderen”, klinkt het.

(DJ)

>> Meer uitleg op de website van Plopsaland :

http://www.plopsa.be/sites/default/files/media/images/2012-Gehandicaptengids.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier