Megaproject van meer dan 13 miljoen euro zal uitzicht Waregems centrum compleet veranderen

Redactie KW

Het Waregems schepencollege heeft vanmiddag de realisatie van het grootschalige stadskernvernieuwingsproject Waregem Zuid toegewezen aan projectontwikkelaar nv Vanhaerents uit Torhout. Het behelst de bouw van een nieuwe stadbib en drie appartementsblokken en de aanleg van een ondergrondse parking en een boulevard. Het kostenplaatje bedraagt zo’n 13 miljoen euro exclusief btw.

“Het megaproject, het grootste voor Waregem sinds de bouw van winkelcentrum Het Pand in de jaren zeventig, belooft het uitzicht van de stad bekeken vanaf de hoek Holstraat-Zuiderlaan compleet te veranderen”, aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem.

Atrium centrale plaats bib

Er komt een nieuwe bibliotheek van zowat 4.300 vierkante meter waarbij een atrium de centrale plaats zal vormen. Die bib wordt gebouwd aan een boulevard van 30 meter breedte die de ring (Zuiderlaan) met de omgeving van het stadhuis en winkelcentrum Het Pand moet verbinden. Dat betekent dat de huidige trappenpartij en het hellend vlak die nu naar het administratieve diensten leiden (zie foto), compleet verdwijnen.

72 appartementen

Ter hoogte van die brede laan zijn twee appartementsblokken gepland, een derde wordt haaks op de Holstraat gebouwd. In totaal is sprake van 72 appartementen. Onderaan elk blok wordt commerciële ruimte voorzien.

Om het aanhoudende parkeerprobleem in de stad op te lossen, wordt onder de brede laan een ondergrondse parking met meer dan 400 plaatsen aangelegd waarvan er 300 bruikbaar zullen zijn voor het publiek. Bovendien wordt ook ruimte voorzien voor dertig bovengrondse parkeerplaatsen. Verder gaat veel aandacht naar groene ruimte.

Werken beginnen in 2012

De werken worden in de loop van volgend jaar aangevat. Eerst gaat het voormalige RVT ‘t Ware Heem tegen de vlakte. De uitvoeringstermijn voor de bib is vijftien maanden en de aanleg van het volledige publieke gedeelte van het project zal drie jaar in beslag nemen. Het gaat om een publiek-private samenwerking (PPS) waarbij de stad en het OCMW bouwheer zijn.

Nadat Waregem al een conceptsubsidie van 60.000 euro van de Vlaamse regering in de wacht sleepte wordt gehoopt om nog minstens anderhalf miljoen subsidies los te weken.

(TVW)

Meer vanavond in het nieuws van WTV/Focus en volgende week in Krant van West-Vlaanderen/editie Het Wekelijks Nieuws Gaver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier