Meerjarenplan Kortrijk: één muziekcentrum en tunnel station tegen 2018

Redactie KW

Deze middag stelde het Kortrijkse stadsbestuur zijn meerjarenplan en -budget voor of BBC voor. Het meest opvallende is dat Kortrijk voor één groot muziekcentrum gaat.

Dat het stadsbestuur fors wil investeren in Kortrijk Weide (18 miljoen euro), de verlaging van de Leieboorden (3,6 miljoen euro) of één lokaal sociaal beleid (41,5 miljoen euro) was al langer bekend. Het meerjarenplan bevestigt die intenties. Nieuw is dat Kortrijk één muziekcentrum wil: het Conservatorium, Track* en De Kreun moeten nog nauwer samenwerken. “Ze zijn naast elkaar gevestigd, maar fysiek gezien is er geen verbinding”, aldus schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA). “Mits een grondige renovatie en verbouwingswerken moeten deze drie belangrijke spelers in de Kortrijkse muziekwereld één geheel gaan vormen. Zo komt er één onthaal voor de drie samen en wordt er ook werk gewerkt van extra repetitieruimtes.”

De eerste fase van de plannen van een nieuw station zijn ook al deze legislatuur voorzien. “We willen de eerste fase tegen 2018 afronden”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Dat houdt een ondertunneling in van de Zandstraat, zodat de Kluifrotonde weggenomen kan worden, de aanleg van een ondergrondse parking van 1.200 plaatsen (200 door Parko, 1.000 door B Parking van NMBS Holding), een fietserstunnel en veel groenaanleg. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) was hier twee weken geleden te gast en we hebben het hele dossier doorgenomen.” In 2016 zouden de werken al kunnen beginnen.

Wat het meerjarenbudget betreft wijst schepen van Financiën Catherine Waelkens erop dat het personeelsbeleid de komende zes jaar sober zal zijn. “We bevriezen het personeelsbudget op 47,6 miljoen euro, zodat we tegen 2019 eigenlijk 12 miljoen bespaard zullen hebben. Ook de werkingskosten dalen volgend jaar significant: -800.000 euro. Daarna voorzien we een stijging van de kosten met 1 procent. Op dotaties en subsidies besparen we dan weer niet. Integendeel: politiezone Vlas en het OCMW zien hun dotatie stijgen.” De belastingvoeten stijgen niet, de kostprijs van een huisvuilzak gaat van 1,3 naar 1,5 euro. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier