Meerderheid Heuvelland stemt tegen meerjarenplan kerkfabrieken

Redactie KW

Op de gemeenteraad van Heuvelland maandagavond stemde de meerderheid tegen het meerjarenplan dat de kerkfabrieken voorstelden.

Het nieuwe gemeentebestuur, een coalitie van Gemeentebelangen en N-VA, is al tien maanden in de weer om zoveel mogelijk te besparen in de gemeente. Nu zullen ook de kerkfabrieken dit voelen. “Dit is zeker geen simpele materie en we zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan zijn”, zegt burgermeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen).

“In eerste instantie werd een meerjarenplan ingediend dat de huidige stijgende trend doorzette. Daarin zou de toelage voor de werking van de kerken, stijgen van 185.000 euro tot 242.000 euro in 2019. Dit was voor ons echter onbetaalbaar. We zijn daarna met het centraal kerkbestuur en iedere kerkfabriek afzonderlijk gaan spreken. Bedoeling was om zo snel mogelijk terug te gaan naar het niveau van 2008 – 125.000 euro – en nadien verder te dalen tot het niveau van vergelijkbare gemeenten. Want op dit moment betaalt Heuvelland zo’n 30 euro per inwoner voor de kerkfabrieken, terwijl een vergelijkbare gemeente slechts 13 euro per inwoner betaalt.”

“Razendsnelle evolutie in de kerken”

“Daarnaast is er ook de razendsnelle evolutie in de kerken. Volgende week vertrekt pater Kenny naar Antwerpen en komt Igor De Bliquy vanuit Ieper de diensten verzorgen”, vervolgt de burgemeester. “Wellicht zal de misfrequentie in alle dorpen de komende jaren aangepast worden en dat zullen we moeten terugvinden in de meerjarenplannen. We keurden het budget van 2014 goed omdat ze volgens afspraak terugkeren naar 125.000 euro, maar de meerjarenplannen keurden we niet goed.”

Oppositiepartij CD&V onthield zich. Geert Vandewynckel van HEUVELLAND stemde voor de meerjarenplannen.

(TOGH)

Meer over de gemeenteraad van Heuvelland in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier