Meer ziekenhuisbacterie in rusthuizen, daar speciale behandeling

Redactie KW

De ziekenhuisbacterie komt in ons land steeds vaker voor. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in rusthuizen zijn vaak 1 op 5 bewoners besmet. In een woon- en zorgcentrum in Roeselare wordt een unieke aanpak toegepast om de bacterie preventief te bestrijden.

De ziekenhuisbacterie is een verzamelnaam voor bacteriën die meerdere antibiotica weerstaan. Die term is eigenlijk achterhaald, want ook steeds meer bewoners van rusthuizen, zijn drager van de bacterie. In sommige rusthuizen kan dat oplopen tot de helft van de bewoners.

“We hebben jaren gehad dat dat ging tot bijna 50% van de bewoners, op dit ogenblik is dat heel wat minder, door een aantal maatregelen die we getroffen hebben,” zegt hygiënist Ignace Surmont van het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare. “Het gemiddelde kan best wel tussen 10 en 20% liggen.”

Speciale zeep

Hoewel niet alle dragers ook effectief ziek zijn, is het toch belangrijk om de bacterie in de hand te houden. Handhygiëne is daarbij belangrijk. Maar hier in Westerlinde, het woon- en zorgcentrum dat verbonden is aan het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare, gaan ze een stap verder en dat is uniek in ons land. “Het is zo dat we twee keer per jaar alle bewoners verzorgen met een speciale zeep, vijf dagen na elkaar,” vertelt hoofdverpleger Ludo Coppens. “Daarnaast wordt 3 keer per dag een neuszalf aangebracht bij alle bewoners. Na die vijf dagen worden die mensen gescreend.” Een methode die ze uit Congo haalden.

De bewoners hier hebben geen bezwaren bij deze aanpak. Er wordt dan ook duidelijk gecommuniceerd met hen en hun familie.

(jv/sg)

Meer hierover in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier