Meer vergunningen voor huizen dan voor appartementen

Redactie KW

Vorig jaar zijn in Kortrijk meer bouwvergunningen afgeleverd voor huizen dan voor appartementen. Het gaat om 975 dossiers, zo’n vijftien procent was nieuwbouw. Een ruime helft van de vergunningen ging om renovatie.

Bij de nieuwbouw waren de meeste nieuwe appartementen voor de stad Kortrijk zelf, in de deelgemeenten waren het nieuwe huizen waarvoor een nieuwbouwvergunning werd aangevraagd.

De sociale huisvestingsmaatschappijen waren vorig jaar een stuk actiever: er zijn vergunningen afgeleverd voor 106 sociale appartementen, bijna het dubbele van het jaar daarvoor. Schepen van ruimtelijke ordening Wout Maddens wijst daarvoor ondermeer naar het project van de Goedkope Woning op de Venning, waar in een eerste fase al 82 nieuwe appartementen zijn vergund.

Er zijn vorig jaar alles samen wel iets minder bouwvergunningen afgeleverd, maar dat komt omdat je voor zonnepanelen geen vergunning meer nodig hebt. Kortrijk wil aanvragen voor appartementen ontmoedigen, en gaat voor eengezinswoningen. Overigens is de wachttermijn op een bouwvergunning een stuk korter geworen, twee en een halve maand tegenover vier maanden in 2008.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier