Meer geld nodig voor detailhandel in Brugge (Creon)

Redactie KW

Volgens Creon, een groep CD&V-ers die opkomen voor de zelfstandige ondernemers in Brugge, moet de stad meer financie middelen vrijmaken voor het ondersteunen van de detailhandel. Dat is dinsdag bekend gemaakt. Het geld is onder meer nodig om een vestigingsubsidie in het leven te roepen. CD&V is in Brugge de grootste partij.

Onlangs liet Brugge een commerciële strategisch plan opmaken. Uit de analyse blijkt dat de handelspanden in Brugge relatief klein zijn. Zeven op tien panden in de historische stad zijn kleiner dan 100 vierkante meter. Een aantal branches zijn ondervertegenwoordigd. Daarbij onder meer multimedia, elektronica en meubilair. Het strenge pandenbeleid biedt weinig ruimte voor ondernemers en remt investeringen af. De aantrekking van Brugge als commercieel centrum is met 58 procent lager dan andere centrumsteden. Anderzijds kent de stad weinig leegstand en worden 89 procent van de verkoopspunten door zelfstandigen uitgebaat.

Creon wil dat het Brugse stadsbestuur meer financiële middelen vrij maakt om buurtwinkels aan te trekken zodat alle Bruggelingen dicht bij hun dagdagelijkse inkopen kunnen doen. Het winkelaanbod moet in het algemeen worden uitgebreid met kwaliteitszaken en speciaalzaken.

Om Brugge als winkelstad te promoten, worden koopavonden aangeraden en wordt het idee gelanceerd voor themawinkelroutes. Dat zijn routes gericht naar bijvoorbeeld jonge ouders of senioren. Brugge heeft immers de ambitie om de winkelstad van West-Vlaanderen te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier