Meer dan 500 landbouwers uit onze provincie vroegen al hulp aan Boeren op een Kruispunt

Redactie KW

516 West-Vlaamse boeren hebben de laatste zes jaar begeleiding gevraagd aan vzw Boeren op een Kruispunt, een organisatie die landbouwers ondersteunt die het om de een of andere reden niet meer zien zitten.

Dit blijkt uit cijfers die parlementslid Jurgen Vanlerberghe (SP.A) uit Poperinge opvroeg bij minister-president Kris Peeters.

Sinds de opstart in januari 2007 vroegen 516 West-Vlaamse land- en tuinbouwers vzw Boeren op een Kruispunt om hulp. Dat is goed voor een kleine 40 procent van alle tussenkomsten van de vzw. Daarmee is West-Vlaanderen koploper wat betreft het aantal tussenkomsten, gevolgd door Oost-Vlaanderen (25%, 340 land- en tuinbouwers), Antwerpen (19%, 256 land- en tuinbouwers), Limburg ( 10% , 141 land- en tuinbouwers) en Vlaams-Brabant ( 8%, 112 land- en tuinbouwers).

Geen financiële steun, wel raad en advies

In heel Vlaanderen maakten 1.350 verschillende land- en tuinbouwers gebruik van de diensten van Boeren op een Kruispunt, dit is meer dan één op de twintig land- en tuinbouwers.

De vzw Boeren op een Kruispunt wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de Vlaamse overheid en wordt mee bestuurd en ondersteund door de verschillende landbouworganisaties en een aantal andere organisaties uit de agrovoedingsketen. Financiële steun geeft de organisatie niet, maar ze staat land- en tuinbouwers wel bij op juridisch, bedrijfseconomisch, psychologisch en sociaal vlak. Uit de cijfers blijkt dat een grote meerderheid van de landbouwers zegt geholpen te zijn en na de begeleiding actief te blijven in de land- en tuinbouw.

(FJA)

Meer dan 500 landbouwers uit onze provincie vroegen al hulp aan Boeren op een Kruispunt

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier