Meer dan 400 misbruiken parkeerplaatsen voor gehandicapten

Redactie KW

Tijdens de voorbije maanden juli en augustus werden op vraag van provinciegouverneur Paul Breyne extra controles uitgevoerd op het misbruik van parkeervoorzieningen voor gehandicapten. Door de verschillende West-Vlaamse politiediensten werden 411 overtredingen vastgesteld.

272 misbruiken (66 %) vonden plaats in één van de kustgemeenten. In 292 gevallen (71 %) werd ten onrechte geparkeerd op een voorbehouden parkeerplaats voor gehandicapten. Daarvoor werd telkens een onmiddellijke inning van 100 euro aangerekend. Daarnaast werden er 58 vervalste parkeerkaarten in beslag genomen. De overtreders van een dergelijk misbruik worden vervolgd voor schriftvervalsing en gebruik van valse stukken.

Gouverneur Paul Breyne bezorgde op 1 juli 2011 aan alle West-Vlaamse burgemeesters een intern draaiboek over hoe misbruik van parkeervoorzieningen voor mensen met een handicap tegen te gaan. Het draaiboek bevat onder andere aanbevelingen inzake het inplanten en signaleren van de voorbehouden parkeerplaatsen, het beheer van de parkeerkaarten en beklemtoont de noodzaak aan een slagkrachtige handhaving.

Nood aan repressieve controles

Gouverneur Breyne raadde de burgemeesters onder andere aan om deze zomer in hun gemeente politiediensten strenger te laten optreden tegen inbreuken. De inbreuken kunnen van allerlei aard zijn: niet-kaarthouders nemen voorbehouden parkeerplaatsen in, vervalsers maken gebruik van gekopieerde parkeerkaarten of kaarthouders laten hun kaart onterecht gebruiken door familieleden of vrienden.

Het interne draaiboek werd in juli en augustus 2011 enkel binnen de Provincie West-Vlaanderen uitgetest. De resultaten van de voorbije periode bewijzen dat er nood is aan repressieve controles. Nu worden verbeteringsvoorstellen voor een toekomstige globalere aanpak geformuleerd. In West-Vlaanderen wordt de campagne volgend jaar alvast herhaald. Ook andere Provincies en steden lieten hun interesse blijken.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier