Meer dan 1000 bezwaarschriften tegen windmolens Bellegem en Rollegem

Redactie KW

Het protest tegen de komst van windmolens in Bellegem en Rollegem zwelt aan.

Het actiecomité heeft al meer dan 1000 bezwaarschriften verzameld tegen het project van windparkbouwer KDE Energy. De inwoners willen niet dat er vijf grote turbines komen in het enige open gebied dat Kortrijk nog rijk is. Bovendien zou Electrabel al contracten hebben afgesloten met landbouwers om daar nog es elf turbines bovenop te doen.

KDE Energy wil twee turbines in Bellegem en drie langs de overkant van de A17 in Rollegem bouwen. De molens zijn 150 meter hoog. De impact voor de streek is volgens het actiecomité enorm. “Mensen uit Wallonië of Brussel die hier stukken grond hebben liggen en die totaal geen binding hebben met de streek, worden overtuigd om voor jaarlijks 15.000 euro hun grond te laten gebruiken voor het plaatsen van windmolens”, zegt Bart Clement uit Bellegem. “Er zijn bovendien plannen voor nog 11 windmolens. Electrabel heeft al contracten getekend met landbouwers. Dit verhaal willen we echt niet meemaken”.

Nimby-syndroom

De bewoners hebben niets tegen windmolens zolang ze niet in hun achtertuin komen en zo klinkt het meestal. Zo waren in Geluwe ruim 2200 bezwaarschriften tegen turbines langs de A19. De bouwaanvraag is afgekeurd. Het actiecomité uit Bellegem en Rollegem heeft nog een week de tijd om bezwaarschriften in te zamelen. Van het weekend vat het alvast post aan de plaatselijke supermarkt. Het is uiteindelijk de provincie die beslist, maar het stadsbestuur moet eerst een belangrijk advies geven.

(K.B./A.D.)

Meer dan 1000 bezwaarschriften tegen windmolens Bellegem en Rollegem

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier