Meer dan 100 West-Vlaamse bedrijven zetten zondag deuren open

Op Open Bedrijvendag nemen niet minder dan 108 West-Vlaamse bedrijven deel.
Redactie KW

Zoals de traditie het wil, zetten heel wat bedrijven op de eerste zondag van oktober hun deuren open voor het publiek. Openbedrijvendag is dit jaar al aan zijn negentiende editie toe. Meer dan honderd West-Vlaamse bedrijven, van saunacomplexen tot windmolenparken nemen eraan deel. Thema dit jaar is iedereen winst, een verwijzing naar het toenemende belang van de sociale economie.

In Vlaanderen werken enkele tienduizenden mensen in de sociale economie. Daar maken ook de kringloopcentra deel van uit, zoals die hier in de Kortrijkse deelgemeente Marke. Het centrum stelt meer dan 200 mensen tewerk die uit zogenaamde kansengroepen komen: langdurig werklozen of allochtonen bijvoorbeeld. Bovendien zorgen de kringloopcentra voor een beter milieu.

“De mensen kennen ons vooral van de kringwinkel waar tweedehands goederen verkocht worden en van de inzameling van die goederen,” zegt Bart Vandenbussche. “Minder bekend is dat er veel tussenstappen zijn tussen inzameling en verkoop.. Dat willen we eens tonen, we hebben hier het hergebruik van elektronische toestellen waar we alles uitgebreid testen en zo mogelijk herstellen.”

Maar aan open bedrijvendag nemen ook tal van andere West-Vlaamse ondernemingen deel. Brouwerij Bavik uit Bavikhove doet dat al voor de vierde keer. Het bedrijf verwacht zondag zowat 10.000 bezoekers.

“We vinden dat opportuun, want onze brouwerij bezoeken kan enkel op aanvraag door onze klanten,” zegt Ignace De Brabandere. “Nu kunnen alle mensen eens de brouwerij zien. Mensen drinken graag een glaasje bier en willen weten hoe het gemaakt wordt.”

In West-Vlaanderen nemen niet minder dan 108 bedrijven deel aan Open Bedrijvendag. Niet mis voor een crisisjaar dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier