Meer dan 10.000 dansers voor “The Big Ask Again”

Redactie KW

Op het Klein Strand van Oostende zijn zaterdagnamiddag meer dan 10.000 dansers opgedaagd voor de opnames van de clip “The Big Ask Again”.

Dit project onder begeleiding van regisseur Nic Balthazar wil de klimaatopwarming onder de aandacht brengen. De datum was niet lukraak gekozen: over 100 dagen vindt in Kopenhagen een nieuwe top plaats over de opwarming van de aarde.

Het waren Nic Balthazar en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren die het grote publiek hadden opgeroepen om zaterdag op het strand van Oostende te komen dansen op de muziek van U2. De Ierse groep steunt de actie door de rechten op haar nummer “Magnificent” gratis ter beschikking te stellen. Les Ballets C de la B en Koen Augustijnen zorgen voor de choreografie.

De kaap van de 10.000 dansers werd snel overschreden. De opnames voor de nieuwe clip, die vanaf november in tien taalversies wereldwijd wordt verspreid om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem, duren nog tot 18 uur. Daarna vindt in Oostende nog een dansfeest plaats met tal van bekende dj’s.

In augustus 2008 werd een eerste filmpje ingeblikt. Op de regenachtige dag daagden toen ongeveer 6.000 figuranten op. Dit jaar wilde de organisatoren dubbel zoveel volk om de druk te verhogen. Het doel van de clip is de beleidsmakers te overtuigen dat falen in Kopenhagen geen optie is. “De wereldleiders moeten in december de voorlopig belangrijkste beslissing van deze nog jonge eeuw nemen”, zegt Nic Balthazar. “Ze moeten een opvolger goedkeuren voor het Kyoto-protocol. Wij hebben alvast bewezen dat veel mensen van de opwarming van de aarde wakker liggen.” (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier