Meer daklozen in Kortrijk, permanente nachtopvang dringt zich op

Redactie KW

Tijdens de jaarlijkse winteropvang in Kortrijk hebben zich met meer dan honderd daklozen meer mensen aangemeld dan het jaar voordien. In totaal sliepen zij meer dan 1000 nachten in de opvang. Uit een bevraging van verschillende welzijnsdiensten blijkt dat een permanente nachtopvang noodzakelijk is.

Het is het vierde jaar op rij dat de winternachtopvang werd opgezet. Dit jaar opende de nachtopvang zijn deuren van 14 november 2011 tot en met 11 maart 2012 in de voormalige Sint-Niklaaskliniek. In die periode waren telkens tien bedden beschikbaar en bij erge vrieskou 15. In totaal hebben 106 personen onder wie 8 vrouwen en één kind zich aangemeld. 86 van hen zijn afkomstig uit de regio Kortrijk. De nachtopvang moest bijna 90 keer een persoon weigeren omdat alle bedden volzet waren en dat is meer dan het jaar voordien toen er zo’n 50 weigeringen waren. Dit jaar diende 1 nacht op 4 met kaarten gewerkt te worden en waren er dus meer dan tien personen die zich hadden aangemeld. De meerderheid van de daklozen is tussen de twintig en dertig jaar oud.

Volgens de welzijnsdiensten is een extra capaciteit van nog es vijf bedden aangewezen bij extreme koude. In februari was de jeugdherberg Groeninghe in Kortrijk standby voor extra bedden.

Meer dan 80 vrijwilligers hebben zich ingezet voor de nachtopvang in Kortrijk.

(KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier