Meer controle op lozingen in de Noorzee

Redactie KW

Minister Johan Vande Lanotte is van plan om het aantal controles op illegale lozingen in de Noordzee op te voeren.

Slechts 10 % van de controlevluchten op illegale lozingen in de Noordzee gebeurt ‘s nachts. Toch is het vooral na zonsondergang dat er illegaal geloosd wordt in zee, stelde buurland Nederland vast.

Minister Johan Vande Lanotte (sp.a) stelt dat er op basis van het beperkt aantal nachtelijke vluchten niet kan afgeleid worden dat er in de Belgische Noordzee meer ‘s nachts dan overdag wordt geloosd. “Maar hij heeft blijkbaar wel een groot vermoeden van nachtelijke illegale lozingen, want binnenkort worden er bijkomende nachtelijke vluchten geprogrammeerd via helikopter”, stelt senator Sabine Vermeulen (N-VA). Bij de ontdekking van een verdachte vlek wordt een boei met een olie-absorberend doek uitgeworpen. Een patrouilleboot pikt de mogelijk besmeurde boei op.

“Ook de twee kustpatrouillevaartuigen die Defensie in februari bestelde, kunnen ingezet worden voor deze illegale opsporingen en het snel oppikken van de boeien”, zegt Vermeulen. Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zal het eerste vaartuig midden 2014 opgeleverd worden. Het tweede vaartuig wordt verwacht begin 2015.

(maf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier