“Meer communicatie en sensibilisering rond veiligheid aan de kust”

Redactie KW

Communicatie en sensibilisering zijn sleutelbegrippen om de veiligheid van de vakantiegangers op het strand nog te verbeteren. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé, die na de zomer een groot overleg wil organiseren met de kustburgemeesters en alle betrokken diensten.

“Enerzijds moeten de strandbezoekers goed geïnformeerd worden over wat kan en wat niet kan, anderzijds moeten de veiligheidsdiensten goed op elkaar afgestemd zijn om adequate hulp te kunnen verlenen. De veiligheid is een bevoegdheid van de gemeentebesturen, maar ik wil proberen iedereen zoveel mogelijk op één lijn te krijgen”, zegt Decaluwé, die wil bekijken of GAS-boetes tegen onwillige strandgangers tot de mogelijkheden behoren, al is hij daar heel voorzichtig in. Hij wijst er op dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid ook bij de strandbezoekers zelf ligt.

“Voor kitesurfen en windsurfen gelden een reeks regels. Zo mag er enkel gesurfd worden als de windkracht minder is dan 7 Beaufort of de windsnelheid minder dan 13,9 meter per seconde. De windsnelheid zal vanaf 1 juli raadpleegbaar zijn op www.safekiting.be. De cijfers zijn gebaseerd op een windmeetnetsysteem dat ‘in real time’ de windsnelheden zal weergeven op de uiteinden van de staketsels in Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge”, aldus de gouverneur, die op het overleg na de zomer ook wil praten over een manier om kiters die hun voeten vegen aan de reglementering te kunnen verbieden te kiten.

Deze zomer krijgen de politiezones aan de kust versterking van 22 agenten uit de West-Vlaamse reserve. De politiezone Oostende krijgt één extra kracht uit het binnenland, de zone Blankenberge-Zuienkerke mag op drie extra krachten uit andere zones rekenen, telkens voor een maand.

De gouverneur hield dinsdag in Bredene een persconferentie over de veiligheid aan de kust. Burgemeester Steve Vandenberghe pleitte er voor uniforme borden en signalisatie aan alle stranden. Hij suggereerde om de verdwaalpalen niet alleen in juli en augustus, maar van begin april tot eind oktober te laten staan. “Topdagen in het voor- of naseizoen zijn moeilijk te voorspellen, maar qua bezoekersaantallen vergelijkbaar met goede zomerdagen. Verdwaalpalen hebben sowieso hun nut op dergelijke momenten.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier