“Meer aandacht voor regionale tv bij verdeling communicatiebudget”

Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) uit Oostende vraagt de Vlaamse Regering om in de toekomst meer aandacht te hebben voor de regionale omroepen zoals Focus-WTV bij de aankoop van mediaruimte voor overheidscommunicatie. Hij vroeg de mediaminister in het Vlaams Parlement om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

De Vlaamse overheid besteedt jaarlijks enkele miljoenen aan campagnes op radio, televisie, internet, kranten en magazines om de burgers informatie mee te delen. In 2010 werd ongeveer 5,5 miljoen euro aan televisie gespendeerd, in 2009 was dat zelfs 9,6 miljoen euro, zegt Bart Tommelein.

Hij merkt op dat een groot stuk van de overheidscommunicatie via de zenders van de openbare omroep wordt verspreid, terwijl de regionale omroepen op heel wat minder konden rekenen. “Van de communicatiemiddelen voor televisie werd in 2009 en 2010 respectievelijk 52% en 53% voorzien voor de VRT. Dat is dus meer dan de helft. Het aanbod voor de regionale omroepen ligt met 12% en 7% veel lager”, aldus Tommelein.

Vooral bij de mediabestedingen buiten het systeem van centrale media-aankoop, waarbij de advertentieruimte en zendtijd niet rechtstreeks bij de Vlaamse media, maar via tussenpersonen worden gekocht, is er een sterke wanverhouding, aldus Tommelein. Vorig jaar werd in dit kader voor ruim 2,8 miljoen euro communicatie gevoerd op de VRT tegenover een schamele 185.000 euro bij de regionale omroepen. Bart Tommelein wenst dan ook dat deze verhoudingen in de toekomst zouden gewijzigd worden ten voordele van de noodlijdende regionale omroepen.

“Het is vandaag voor vele regionale omroepen moeilijk om het hoofd boven water te houden”, stelde Tommelein. “Onder meer de specifieke decretale bepalingen zorgen ervoor dat regionale media niet zoals elk ander privaat bedrijf kunnen opereren. Waarom zou de overheid voor haar campagnes de burgers niet meer proberen te bereiken via deze zenders? Op die manier kan er extra ondersteuning komen voor een leefbaar regionaal tv-landschap, zonder dat dit een extra kost is voor de overheid. Het zou louter een herschikking van de middelen betekenen, met belangrijke consequenties. Ik hoop alvast de mediaminister dit zal bepleiten bij haar collega’s.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier