“Meer aandacht voor muziek in gewoon onderwijs” (Vlamo)

Redactie KW

Vlamo-West-Vlaanderen pleit voor meer aandacht voor het muziekonderricht in het gewone onderwijs. Vlamo vertegenwoordigt in onze provincie 230 muziekverenigingen die samen goed zijn voor meer dan 2.000 leden. Bij het jaarlijkse fanfaretreffen in Izegem vond een discussie plaats over de toekomst van fanfares en harmonieën.

“We denken dat de media een grote rol spelen,” zegt Isabelle Vermeersch van Vlamo West-Vlaanderen. Neem nu Bart Peeters met een gitaar. De kinderen zeggen ‘we willen dat ook’. Piano is een instrument dat past in de woonkamer en de ouders zijn tevreden tijdens de repetitie uren. Dat gaat ten koste van de blaasinstrumenten bij de plaatselijke verenigingen.”

Oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor de leden van Vlamo. De muzieklat ligt erg hoog want de dirigenten eisen het onderste uit de kan. Zonder een gedegen muziekopleiding maak je geen kans. Dat schrikt heel wat kandidaten af. Daarom lanceert Vlamo een oproep.

“Zorg er voor dat er in het basisonderwijs al een deel wordt meegegeven wat ook in de muziekschool aan bod komt. Dat zal misschien leiden tot een minder veeleisende hobby tijdens de week.”

De resultaten van de discussie worden aan de Vlaamse cultuur en onderwijsministers overgemaakt.

(bv/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier