“Medische zorgen in gevangenissen ontoereikend” (Sabien Lahaye-Battheu)

Redactie KW

De medische zorgen in de Belgische gevangenissen zijn ontoereikend. Dat zegt Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu uit Poperinge, op basis van cijfers over het aantal verplegers in onze gevangenissen. Uit cijfers van minister van Justitie Stefaan De Clerck blijkt dat slechts drie vierden van het voorziene aantal verplegers aan de slag is (144 van de 195). De Open Vld-politica pleit voor meer publiek-private samenwerking.

Uit het antwoord dat Lahaye-Battheu ontving van De Clerck blijkt onder meer dat in de gevangenis van Vorst eigenlijk 15 verpleegkundigen zijn voorzien, maar dat er in maart amper 8 aan de slag waren. Blijkbaar haken veel verpleegkundigen snel af. “De moeilijke arbeidsvoorwaarden en de werkomstandigheden spelen hierbij een grote rol”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

De Open Vld-politica pleit ervoor om de privé meer te betrekken. “In de gevangenis van Hasselt bijvoorbeeld zijn vijf van de zes
verpleegkundigen gelinkt aan een ziekenhuis in de buurt. Alleen de hoofdverpleegkundige zelf is een ambtenaar van Justitie. Enkel de gevangenissen van Brugge en Lantin hebben ook dergelijke
samenwerkingsakkoorden met lokale ziekenhuizen.

Door een uitbreiding van dit systeem zou de medische hulpverlening op punt kunnen worden gezet en zou er efficiënter kunnen worden ingespeeld op tijdelijke noden in de gevangenis”, aldus Lahaye-Battheu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier