Mediaminister Lieten werkt nieuwe financiering regionale tv-omroepen uit

Redactie KW

Vijfjarige samenwerkingsovereenkomsten in plaats van jaarlijkse projectsubsidies: met dat actiepunt wil Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) de toekomst van de regionale tv-omroepen veilig stellen. Onderzoek wees immers uit dat de regionale zenders in de problemen komen bij ongewijzigd beleid.

Lieten stelde haar actieplan donderdag voor in de commissie Media van het Vlaams parlement. Ze stelde een studie van onderzoeksbureau PPM over de regio-omroepen voor. Tussen 2004 en 2009 waren die omroepen bijna allemaal rendabel, maar sindsdien zitten bereik en financiële middelen in dalende lijn. Zo is er voor 2010 al sprake van 15 procent minder inkomsten tegenover 2009. Onder meer de reclame-inkomsten zijn gedaald.

Bijkomend pijnpunt is de recente intentie van kabeldistributeur Telenet om de auteursrechten – Telenet int die bij de kijkers en verdeelt ze over alle zenders op de kabel – die het uitkeert aan de regionale zenders, drastisch in te krimpen. Over die verdeling van de auteusrechten heeft Lieten geen bevoegdheid, maar volgens haar moet er “een faire verdeling komen”. Beide kampen zaten vorige week een eerste keer samen, luidde het.

Vanuit haar bevoegdheid wil Lieten de overheidssteun over een andere, “duurzame”, boeg gooien. Met haar actieplan zou ze vanaf 2012 met vijfjarige beheersovereenkomsten werken, en niet langer met jaarlijkse projectsubsidies. Aan die steun zouden dan performantiemaatstaven verbonden zijn, per omroep specifiek. Zo zal ook het dalend bereik aangepakt worden. De steun zou minimaal in dezelfde grootorde liggen als de huidige projectsubsidies.

(BELGA/JV)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier