Maxime Vansteenkiste uit Roeselare krijgt nier van broer Gilles

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Broederliefde. Kan het mooier geïllustreerd worden dan door je grote broer je nier af te staan ? “Ik heb geen seconde getwijfeld,” zegt donor Gilles Vansteenkiste. Door deze ‘schenking’ hoopt Maxime zijn ziekte het hoofd te bieden. “Mijn nierfunctie is nu al gedaald tot negen procent, de nieuwe nier zal dus welkom zijn. En mijn broer : die ben ik eeuwig dankbaar natuurlijk.”

Enkele jaren geleden kwamen de problemen met de nieren van Maxime aan het licht. “Ik raakte veel sneller vermoeid,” zegt de Maxime die jarenlang bij vierdeklasser Winkel Sport voetbalde. “Na een bezoek aan de huisdokter en analyse van mijn bloed kwam aan het licht dat mijn nieren nog maar voor een derde werkten.” En de nierfunctie bleef maar dalen. Een transplantatie bleek de enige uitweg. “Ik kwam onmiddellijk op de wachtlijst te staan, maar het kan best dat je 2, 3 tot 4 jaar moet wachten. Een andere mogelijkheid is de schenking van een orgaan van een familielid. Dokters mogen daar niet op aansturen, maar ze lieten het tussen de regels door verstaan.

‘Full house’

Onmiddellijk mocht de familie Vansteenkiste zich laten testen. Uiteindelijk bleek Gilles voor 100 procent te matchen, een ‘full house’ noemen ze dat in het jargon.” Gilles had altijd al een voorgevoel gehad. “Ik wist het, ik voelde het. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld, als je je broer kan helpen.”

De operatie vindt na nieuwe inplanning normaal op dinsdag 11 september in UZ Gent plaats. “Hopelijk worden we nu beiden klaar geacht voor de operatie.”

(WVS)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities De Weekbode Roeselare en Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier