Mathias Sercu met vier broers op het podium

Redactie KW

The Jacksons stonden met vijf op een podium, de Sercu’s ook. Brother Mass Index (BMI) is het muzikale project van vijf van de zes broers Sercu. Acteur Mathias Sercu – de bekendste van het kwintet – maakt samen met Sam, Kobe, Jozef en Benjamin muziek. Omdat ze het gezellig vinden én omdat optreden een reden te meer is om nog eens af te spreken.

Wie is er eigenlijk op het idee gekomen om samen een groepje te beginnen?

Mathias: „Ik! In juni 2009 vroeg het Anker, de vzw die mensen met autisme begeleidt, en waar Sebastiaan, onze zesde broer zit, of ik daar eens niet wou optreden. Ik heb dan gesmeekt of mijn broers asjeblief wilden meedoen.”

Sam: „En zo zijn we hé. Wij springen allemaal meteen in de bres om onze Mathias te helpen (lacht).”

Jozef: „Gelukkig zijn we muzikaal. Als er iets te doen is met de familie, kunnen we het niet laten om onze instrumenten mee te brengen en een beetje te jammen. Normaal verloopt dat altijd ongelofelijk chaotisch. Brother Mass Index is een extra stimulans om dat eens wat meer te structureren.”

Zijn er die typische Sercu-tradities?

Kobe: „Aperitieven en leute maken.”

Mathias: „Ik herinner me vooral de zaterdagmiddagen van vroeger. Na het eten, als vader en moeder hun tukje gingen doen, veranderde de keuken in een speelhol. Dan kwamen er een grote kan koffie en al onze gezelschapspelletjes op tafel.”

Benjamin: „Wij hebben altijd plezier. Vorige week nog waren we via internet grafschriften voor elkaar aan het maken.”

Mathias: „Ja, hilarisch! Wat hadden jullie weer voor mij bedacht?”

Benjamin: „Hier liggen samen in één graf, Mathias, Ubi, Jos en Staf (gelach).”

Is moeder Bie een echte moederkloek?

Mathias: „Vader en moeder zijn even erg. Hun gezin is hun alles. Ons vader zei het altijd: ‘Joengetjes, zorg da’j overeenkomt’.”

Benjamin: „Pa is ook onze manager, hé. We spelen hier nu vanavond en hij loopt hier al een hele dag rond. Hij regelt alles, zelfs onze belegde broodjes. Ma is onze onvoorwaardelijke fan, en pa onze manager.”

Mathias: „Het beeld dat ik van mama heb, is niet het beeld van de klassieke huisvrouw die staat te kuisen. Ons ma was een socialiser. Ik zie haar vooral babbelen en koffie drinken.”

Kobe: „Moeder ziet in iedereen meteen het positieve. Ook over ons kan ze alleen praten in superlatieven.”

(…)

(EV)

Het hele interview in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier