Masterplan voor fietsers haven Zeebrugge

Redactie KW

Er komt een masterplan voor fietsers in en rond de haven van Zeebrugge. Momenteel is de situatie voor fietsers ronduit onveilig. Er zijn te weinig fietspaden en verbindingen en de infrastructuur is verouderd. De haven en alle lokale overheden slaan nu de handen in elkaar om de komende jaren de fietsinfrastructuur uit te breiden en te vernieuwen, nieuwe verbindingen en toegangspoorten te creëren.

Het masterplan voor de fietsers schets drie duidelijke assen. Een tweerichtingsfietspad naast de Expresweg Brugge- Zeebrugge via Lissewege. Dat fietspad gaat helemaal rond de transportzone naar de kust. Er andere verbinding volgt het Boudewijnkanaal. De tweede as is een nieuwe toegang via de nog aan te leggen A11 autoweg. En de derde gaat via Ramskapelle.

27.000 werknemers

Er werken zo’n 27.000 mensen in de haven. Uit een studie blijkt dat het masterplan veel meer werknemers de mogelijkheid zou geven om naar het werk te fietsen. “Er zijn heel wat mensen die met de fiets willen of moeten komen, omdat ze geen wagen hebben, die dat nu niet kunnen omdat het niet veilig kan gebeuren. Volgens een studie zou dit om 2000 mensen gaan binnen een straal van 5 km die naar het werk zouden kunnen komen als de fietsvoorzieningen verbeteren”, zegt Joachim Coens van de haven van Zeebrugge.

Maar het wordt een titanenwerk om alle fietsverbindingen veilig te maken, want ze dwarsen niet zelden spoorwegen, vaarten en autowegen. Het eerste fietspad in de logistieke maritieme zone ligt er al. (SS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier