Masteropleidingen mogen toch in West-Vlaanderen blijven

Redactie KW

De West-Vlaamse hogescholen mogen ook in de toekomst nog masteropleidingen aanbieden. Een masterdiploma moet eigenlijk door een universiteit worden afgeleverd. De opleidingen industrieel ingenieur en kinesitherapie van de Howest en de KHBO dreigden daardoor naar Gent en Leuven te verhuizen. Een aantal politici en de hogescholen hebben met succes bij het Vlaams parlement gelobbyd om de richtingen toch in West-Vlaanderen te houden.

Een masterdiploma moet door een universiteit worden afgeleverd. Daardoor dreigden Howest en KHBO twee masteropleidingen kwijt te spelen, goed voor meer dan 1000 studenten. Maar politici en vertegenwoordigers uit de sector hebben samen aan de kar getrokken.

“Op 24 maart was de piste aan de andere zijde begonnen. Toen was de stelling geponeerd dat alle masters bij de universiteiten fysiek moesten ingeplant worden. Er was een hele weg te gaan. Op het einde van de rit heeft het Vlaams parlement bijna unaniem – 100 stemmen voor en 6 onthoudingen – de piste gekozen dat er regionaal een en ander moet mogelijk zijn”, zegt Vlaams parlementslid Jan Durnez.

Master in gaming

De hogescholen gaan meer samenwerken met de universiteiten waardoor de masteropleidingen in West-Vlaanderen kunnen blijven. De opleidingen kunnen verder worden uitgebouwd. Meer nog, er is ook ruimte voor nieuwe masteropleidingen. “Wij denken aan een master in gaming 3D interactieve technologie zodoende dat onze professionele bachelors verder kunnen studeren en hier een master halen”, zegt Lode De Geyter van de Hogeschool West-Vlaanderen.

Goed voor de studenten die dicht bij huis toch een masteropleiding kunnen volgen. En meteen ook goed nieuws voor de lokale bedrijven. “De industriële ingenieurs staan heel dicht bij het lokale bedrijfsleven en kunnen snel inspelen op de behoeften van de bedrijven voor bijvoorbeeld klein onderzoek. Zo kunnen de bedrijven geholpen worden. Dat is wat de provincie nodig heeft”, zegt Vlaams parlementslid Sabine Poleyn.

Volgend jaar begint Howest met een nieuwe bacheloropleiding sport en beweging. (BD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier