Massaal veel bijensterfte in provincie, imkers spreken van een ramp

Redactie KW

Er is massaal veel bijensterfte in onze provincie. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de honingproductie, maar ook voor de bestuiving in de land- en tuinbouw. Vooral in de regio van Roeselare en Brugge is de sterfte groot, sommige imkers spreken van een lokale ramp. Ze hebben tot 60% minder bijen en bij sommigen is het verlies totaal. Oorzaak is een parasiet die de bijen ziek maakt, maar ook een gebrek aan variatie in de gewassen.

Antoon Tanghe uit Izegem kweekt al 40 jaar bijen, de laatste tien jaar is het ook zijn beroep. Jaarlijks heeft hij zo anderhalf ton honing, goed voor 3000 potjes. Maar de honingopbrengst zou dit jaar wel eens flink kunnen tegenvallen, want de bijen vallen bij bosjes. “In 40 jaar is het nog nooit zo erg geweest. Normaal verliezen wij tien procent, nu is dat zo’n 40 procent”, zegt hij.

Mijt is boosdoener

Volgens het Bijenhof in Bissegem, de grootste producent van bijenmateriaal in de Benelux, hebben imkers soms tot 60% minder bijen. ” Boosdoener is de varroamijt. Dat is mijt die zich op de bijtjes plaatst en de diertjes leegzuigt. Maar er is ook weinig variatie aan stuifmeelpollen”, vertelt Pascal Deboeverie. Vooral de regio van Roeselare en Brugge kent veel bijensterfte en dat niet alleen zorgt voor problemen. “Het is allemaal aan het bloeien , maar die bijtjes hebben zo’n 18 graden nodig om uit te vliegen”.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Massaal veel bijensterfte in provincie, imkers spreken van een ramp

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier