Martin Van Walleghem speelt met Muziekkapel van de Marine tijdens eedaflegging

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Op zondag 21 juli zullen we met z’n allen massaal aan het beeldscherm gekluisterd zitten om de troonswisseling te volgen. Een van de muzikanten die het allemaal van dichtbij zal kunnen meemaken, is Martin Van Walleghem. Als muzikant bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine mag hij jaarlijks naar het nationaal defilé in Brussel, maar dit jaar is het toch wel speciaals.

Traditiegetrouw op 21 juli treden de drie militaire muziekkapellen van Defensie aan om de nationale feestdag luister bij te zetten. Tijdens het defilé staat de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen doorgaans naast de koninklijke tribune opgesteld, terwijl de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine voor de tribune tussen de verschillende detachementen marcheren.Voor Martin Van Walleghem (53) uit het Zwaanhof, die eufonium speelt bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, is het ondertussen al zijn 32ste deelname aan het nationaal defilé.

“Naar aanleiding van de troonswisseling ziet het scenario er dit jaar iets anders uit”, zegt Martin. “De nieuwe koning moet eerst naar het federaal parlement om er de eed af te leggen en daar staat er een beperkte afvaardiging van de Muziekkapel om er het volkslied La Brabançonne en het Europees volkslied te verklanken. Na de balkonscène trekt zich dan het nationaal defilé op gang. Ook daar worden we dan verwacht om mee op te stappen. Na het defilé is er soms nog een gezamenlijke uitvoering door de verschillende muziekkapellen. Het wordt dus een drukke en speciale dag en er zal ongetwijfeld nog meer volk dan anders de plechtigheden willen bijwonen.”

(MVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier